niedziela, 9 marca 2008
Dziczyzna na polskich stołach
Dziczyzna w Polsce jest ciągle mało popularna. Wprost przeciwnie do tendencji zachodnich. Dlatego ogromna większość mięsa z Polski trafia za granicę. Nie jemy, nie preferujemy dziczyzny, bo wychodzimy z założenia, że nie je się tego, co ładne. Dość powszechne jest tłumaczenie swojej awersji do dziczyzny ładnymi oczkami sarny. Takich argumentów myśliwi nie komentują. Są rodziny, w których dziczyzna jest przysmakiem, są też takie, w których dziczyznę je tylko sam myśliwy, ewentualnie w zależności od płci osoby polującej - jego żona, czy mąż. Są też takie domy, do których przychodząc goście od samego progu domagają się dziczyzny, kategorycznie odmawiając jedzenia czego innego. Czy dziczyzna jest smaczna? Odpowiedź jest taka sama jak w przypadku innych potraw. Wszystko zależy od kucharza.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Wydział Leśny UP w Poznaniu serdecznie zaprasza na WARSZTATY KULINARNE „Dziczyzna na polskich stołach”, 21-23 lutego 2014 r.
Prześlij komentarz